גידולים סרטניים יכולים להתפתח בכל חלקי המוח והם יכולים להיות שפירים או ממאירים, כאשר לא תמיד ניתן לכרות את הגידול כמו באיברים אחרים.
הגידולים יכולים להיות משניים (מקורם מאיבר אחר), כמו גידולים שהתפתחו מסרטן ריאות/שד/עור/מעי גס וכליות, או גידולים ראשוניים (מקורם בתאי מוח), כמו סרטן בהיפופיזה או גליובלסטומה- גידול ממאיר בדרגה הכי גבוהה.
תסמינים של סרטן במוח
ישנם מספר תסמינים אך גם יכול להיות מצב כמו עם גליובלסטומה (GBM) שהמטופל יחיה עד עשרות שנים מבלי שהוא ירגיש את הגידול או יחווה תסמינים. התסמינים יכולים להיות פוקאלים- הפרעה נקודתית רק באזור הגידול כאשר במרבית המקרים המטופל יחווה הפרעה נוירולוגית שתבוא לידי ביטוי בחולשה או שיתוק, הפרעת דיבור או אישיות. תסמין נוסף הוא עלייה בלחץ התוך גולגולתי- כאבי ראש, הקאות ובחילות.
ביצוע ניתוח כדי לקבוע את הטיפול
כריתה של כל הגידול או לפחות רובו מבלי לפגוע ברקמות שסביבו. הכריתה אפשרית כאשר הסרטן מאובחן מוקדם וממוקם באזור שבו אין סכנה לפגוע בתפקודי מוח אחרים. במידה ומדובר בגידול גדול או במיקום רגיש לא כורתים אותו אך כן מבצעים ניתוח כדי לקחת ביופסיה שעוזרת לאבחן את סוג הסרטן ובכך אפשר לקבוע טיפול מתאים. במקרים מסויימים מאד (כמו סרטן בגזע המוח) לא תילקח אפילו ביופסיה והאבחנה תהיה על סמך MRI בלבד. בהתאם לתוצאות הביופסיה/MRI יקבע אופי הטיפול, כאשר ישנם מספר דרכי טיפול.
שימוש בתרופות
כימותרפיה |
תרופות ביולוגיות |
תרופות נוספות |
בעיקר בשימוש ב GBM עקב היותו סרטן אגרסיבי מאד. התרופה השכיחה היא TMZ והיא פוגעת ב DNA של תאי הסרטן ומשבשת להם את החלוקה וההתרבות. יש צורך במעקב קפדני עקב תופעות הלוואי שלה: בחילות/הקאות, חולשה/עייפות, אובדן הטעם והתאבון וגם פגיעה במערכת החיסונית, פוריות וקרישת דם. |
מותאמות לסוג הסרטן ופוגעות במנגנון ספציפי של תאי הסרטן. קודם מבצעים בדיקה מולקולרית על הביופסיה ולפי הממצאים מתאימים את התרופה. הנפוצה ביותר הינה האווסטין- מונעת מכלי דם שמזינים את תאי הגידול לגדול ולהתרבות וכך מקטינה את הגידול ומונעת את הבצקת. |
תרופות להקלת התסמינים והתופעות לוואי כמו סטרואידים לטיפול בבצקת או תרופות נגד פרכוסים שנגרמים גם מהגידול וגם מהקרינה. |
טיפול בעזרת קרינה
זהו הטיפול המרכזי מכיוון שבכימותרפיה ותרופות ביולוגיות, התרופות לא חודרות את שכבת ה BBB (מחסום דם מוח) שמבודדת את המוח כמנגנון הגנה מפני חדירת חומרים. ברדיותרפיה (קרינה), קרני הרנטגן חודרות לגידול בעוצמה גבוהה, פוגעות בתאי הסרטן בזמן החלוקה וכך מונעות מהגידול להתפשט. גם ברדיותרפיה, ישנם מספר סוגי קרינה שניתנים בהתאם לסוג הגידול וגודלו, הפיזור שלו במוח וכמובן גם בהתאם למיקום. לפני הטיפול עושים סימולציה הכוללת תכנון: הדמיה וסימון האזור ובין הסימולציה לטיפול מתכננים וקובעים את סוג הקרינה ואופי הטיפול.