היריון ראשון, היריון שני או היריון שביעי, אין זה באמת משנה באיזה אחד במספר מדובר, אותנו תמיד יעניין דבר אחד – בריאותו של העובר שלנו. יש בינינו נשים שירגישו צורך לבקר במרפאה מספר פעמים בשבוע על מנת לוודא שהכל תקין, יהיו אחרות שיסתפקו בקריאת מאמרים באינטרנט. לכולן, ככל הנראה, תהיה אותה שאלה שתחזור על עצמה – האם תנועות עובר, העוצמה, התדירות הן תקינות ושהוא מתפתח טוב.
כן, תנועות העובר שנרגיש, הן הדרך שלנו לתקשר איתו, לראות מה מצבו וגם בפן הרגשי – להתחיל לבנות את הקשר בין האם לילד שלה. זו בדיוק הסיבה שאנחנו כל כך רגישות לכל תנועה קטנה וכל שינוי ולו הקטן ביותר. כל איחור של שנייה וחצי מהזמן הרגיל שבו אנחנו מרגישות את התנועות – גורם לנו חרדה של ממש.
בראש ובראשונה חשוב להגיד שזה תקין לחלוטין לחוות את אותה החרדה כל פעם שמשהו מתנהל שונה ממה שאנחנו רגילות וכולן, אבל כולן מרגישות את אותה החרדה. לכן, אספנו את המידע הנחוץ בהקשר של תנועות עובר, בתקווה לקצת יותר שלווה פנימית אחרי קריאת הכתבה.
תנועות עובר – נורמה
בואו נתחיל בקביעת עובדה בסיסית – אנחנו אמורות להרגיש את תנועות העובר. זה מתחיל לרוב בשלישי השני להיריון, אך כמובן הדבר יכול להשתנות מאישה לאישה, בהתאם לגודל העובר, התנוחה שלו ועוד משתנים.
האם לאורך כל ההיריון התנועות ירגישו אותו הדבר?
ככל הנראה מדובר בשאלה הנשאלת ביותר. התשובה היא לא. בשלבים הראשונים התנועות יורגשו פחות וגם יתמקמו יותר באזור הבטן התחתונה, כאשר בהמשך התנועות כבר יהיו משמעותיות יותר ויורגשו בכל חלל הבטן.
אופן שבו נרגיש את התנועות
כפי שכבר ציינו, הכל תלוי בשלב ההיריון בו נמצאים. בין תחושה "מוזרה" מעט, שמתמקדת באזור התחתון של הבטן לבין בעיטות חזקות מורגשות ואפילו נראות בשלבים מתקדמים מאוד.
מה עושים במצב בו לפתע התנועות מורגשות פחות?
אז שנייה לפני שחוטפים התקף חרדה, ניתן לעשות מספר פעולות פשוטות ולבדוק האם התנועות חוזרות להיות מורגשות. מה עושים? תשכבו על צד שמאל, אחרי שאכלתן משהו מתוק והניחו את הידיים על הבטן – לרוב, פעולות אלה מספיקות על מנת לחזור ולהרגיש את תנועות העובר.
מה עושים במידה ועדיין מרגישים חרדה בלתי מוסברת?
כדאי לסמוך על החושים ואם יש ספק אז אין ספק – ניגשים להיבדק.
שינוי בדפוס התנועות – סיבה לבדיקה
במידה והבחנתן בשינוי בדפוס התנועות, התדירות, העוצמה ועוד שינויים כאלה ואחרים, ניגשים להיבדק. לרוב לא יימצא שום דבר קריטי, אבל הבדיקה נחוצה. ונסיים באמירה חשובה – שמירה על כמה שיותר רוגע ושלווה בזמן ההיריון, תקופה מורכבת גופנית ורגשית, זה המפתח להיריון בריא, תקין ומוצלח. ונאחל לכולן שיהיה בשעה טובה ובידיים מלאות תמיד.