בשנים האחרונות ישנה מודעות הולכת וגוברת לאוטיזם, דבר שמאפשר אבחון מוקדם וטיפול מתאים. אם בעבר האבחון התבצע לרוב בגיל מבוגר יחסית, דבר שיצר לא מעט תסכול בקרב ההורים והן בקרב ילדיהם שלא זכו לטיפול מתאים, הרי שהיום האבחון מתרחש לרוב בגיל מוקדם יותר.
הדבר מאפשר להורים ולילד לקבל את הכלים הנדרשים, על מנת לשפר את איכות החיים שלהם ולאפשר לילד להשתלב בסביבה שלו בצורה היעילה והנוחה ביותר. ניתוח התנהגות יכול לסייע רבות בהקניית התהגויות בעלות משמעות ובהגברת התנהגות מסתגלת.
ניתוח התנהגות וטיפול באוטיזם בגיל הרך – מה כדאי לדעת?
היום ניתן לבצע אבחון לאוטיזם כבר בגיל שנה ולפעמים אפילו בגיל מוקדם יותר, בהתאם לסימנים המקדימים השונים. קשיים בתקשורת ועיכובים התפתחותיים מאפשר זיהוי מוקדם והתנהלות נבונה ויעילה יותר.
טיפול באוטיזם באמצעות ניתוח התנהגות יכול לשפר משמעותית את איכות החיים של הילד והוריו, מאחר ומנתחת ההתנהגות יכולה לזהות את הגורמים המשפיעים על התנהגותו של הילד ולבנות עבורו תוכנית טיפול מותאמת אישית, שמטרתה לסייע לו להשתלבות מיטבית בסביבה בה הוא חי. מנתחת התנהגות יכולה לסייע לילד שלכם לתקשר עם ילדים אחרים, להתנהל בצורה מותאמת לסיטואציות השונות ולהפחית תחושות של ייאוש ותסכול. בנוסף, מנתחת ההתנהגות תיתן גם לכם הדרכה אישית וכלים כיצד לסייע לילדכם ואיך להתנהל איתו ביום יום.
נקודות חשובות לגבי טיפול באוטיזם בגיל הרך
זיהוי מוקדם של אוטיזם יכול לסייע להורים לפנות לאנשי מקצוע בשלב מוקדם ולבנות תוכנית טיפול שתסייע לילד להתפתח. היום נהוג לטפל בילדים אוטיסטיים בגישה רגשית או בגישה התנהגותית, על מנת להפיק את התוצאה האופטימלית ביותר. שתי הגישות מכוונות לטיפול אינטנסיבי יותר, האפשר להקנות לילד ולהוריו את הכלים הנדרשים לצורך ההתפתחות האופטימלית שלו.
הגישה הרגשית מתמקדת בגורמים פנימיים ונותנת לילד להוביל בסיטואציה, בעוד שהגישה ההתנהגותית כוללת תצפיות הילד וגם בסביבה בה הוא פועל ובנייה של תוכנית עבודה אישית לכל ילד. תוכנית העבודה כוללת מטרות מוגדרות, המותאמות לפערי ההתפתחות של הילד. בכל מקרה, בשתי הגישות מוסכם על תחילת תהליך העבודה מוקדם ככל הניתן, מאחר ובגיל צעיר ישנה יכולת ספיגה וגמישות מחשבתית גבוהה יותר. הדבר יסייע להגיע לתוצאות משמעותיות ולקדם את ההתפתחות של הילד.
אוטיזם בגיל הרך – מה מעולם לא סיפרו לכם?
תינוקות או פעוטות הסובלים מאוטיזם מראים לרוב סימנים מקדימים הכוללים קשיי תקשורת ועיכוב התפתחותי. פעוטות שסובלים מאוטיזם יפגינו עיכוב בהתפתחות של מיומנויות תקשורת שונות, לצד מיעוט של פניות לילדים אחרים, או חוסר תגובה לפניות של ילדים אחרים.
כמו כן, פעוטות אוטיסטים יפגינו לעיתים פערים בדיבור וקושי להשתלב עם בני גילם. ברוב המקרים הם יפגינו קושי ליצור אינטראקציה חברתית, חוסר עניין בילדים אחרים או רפרטואר מצומצם של משחקים, שאינו תואם את גילם.
לסיכום
ניתוח התנהגות יכול לסייע רבות לטיפול באוטיזם בגיל הרך, מאחר וזיהוי הצרכים האינדיבידואליים של הילד והקניית מיומנויות בגיל הרך יכולה לסייע לילדים להשתלב בקלות רבה יותר בחברת בני גילם.