לרוב האנשים יש חיבה למשהו מתוק בסיום ארוחה, באמצע היום או בשעות הערב לקראת השינה. החיבה הזאת לפעמים דבר תמים לחלוטין ואינה מזיקה, אך לא פעם עלול להגיע ממקום בעייתי, החיפוש אחר נחמה, מה שהופך את זה לאכילה רגשית ולא מצורך תזונתי. יש גבול דק בין הדברים, והרבה פעמים קשה לנו אפילו להעיד על עצמנו מאיפה הצורך הזה באמת נובע. הינה מה שאתם צריכים לדעת בנושא בכדי שתוכלו לדעת להבדיל בין הדברים ולטפל בעצמכם בהתאם.
מהי אכילה רגשית
אכילה רגשית זהו דפוס התנהגותי חוזר בלי שליטה, והוא נובע מרצון בדרך כלל להרגיע ולערפל את התחושות הלא נעימות. הרבה פעמים אנשים במצב הזה מוצאים את עצמם אוכלים אוכל עם הרבה שומנים או סוכרים, ולכן נותר גם קישור הין אכילה רגשית למשקל עודף, יחד עם דיכאונות, הפרעות באכילה, סוכרת ועוד. אך כמו שתגלו אצל אנשים קרן שליסל, יש הרבה מה ללמוד עוד על הנושא לפני ההגדרה, וגם לא מעט מה לעשות בנידון.
מתח נפשי
אחת הדרכים לדעת שמדובר באכילה רגשית ולא בחיבה למתוק או צורך תזונתי, זה לשים לב מתי אתם מבצעים את הפעולה. באכילה רגשית, הרבה פעמים זה מגיע כאשר הנפש מרגישה שהיא בסכנה, כאשר אנחנו במצב של תחושת איום, הגוף מפריד חומרים בגופנו אשר מעכבים את תחושת הרעב הטבעית. לכן, אנשים רבים כאשר הם נמצאים במתח נפשי או חרדה, יכולים או לשכוח לאכול או להיכנס למנגנון של אכילה מוגברת בתגובה ללחץ.
מגנון להרגעה
כאשר אנשים מוצפים ברגשות חזקים, יש ניסיון פנימי לבלום ולהקטין את העוצמות הללו, כחלק ממגוון תגובות אפשרויות שאדם יכול לבטא, גם אכילה מוגברת היא חלק מהסיפור. כבר בהתחלה, תינוקות שנולדים, מוצאים נחמה ורגיעה בקבלת מזון לגופם, וכחלק מהקישור הזה שנצרב בתודעה ובגוף, רבים הופכים את זה למנגנון חוזר במהלך חייהם. נשארת תחושת קישור בין קבלת המזון לתחושה מרגוע, ביטחון ונחת.
לאכול בשביל ליהנות
אכילה זהו דבר שכמובן כל אדם עוסק בו במהלך היום שלו, ומעבר לכך, אוכל הפך להיות הרבה מעבר לעניין של תזונה ואנרגיה, אנשים מתאגדים יחד למפגשים משפחתיים, אירועים שונים וכדומה, סביב אוכל, כיבוד ושתייה מתוקה. בגלל הנגישות הרבה למגוון של סוגים של טעמים ומרקמים, מסעדות ואפשרויות לבישול ביתי, אנשים אוכלים כדי ליהנות, וחייבים להבין שזה יכול להתקיים בנפרד לחלוטין מאכילה רגשית ומה שנכלל במצבים האלו.
לסיכום, אכילה מודעת
בכדי לזהות את מקור התחושות, להבין אם ברגע שאתם שולחים יחד לקחת עוד משהו לאכול זה מגיע מחשק קל או ניסיון לטשטש משהו פנימי, צריך לנסות לחשוב תוך כדי. להיות מודעים למה שאנו אוכלים, זה אולי לא מתאים או נוח לכל אחד, אך זאת הדרך לדעת את מקור הפעולות שאנו עושים, לצד טיפולים פסיכולוגים ואחרים שעוזרים לנו לראות פנימה, להבין את התהליכים של עצמנו ובכך ללמוד על מה שמניע אותנו.