הומור הוא תחום חוצה יבשות וחוצה זמנים, והיה מוכר עוד מקדמת דנא. ההיסטוריה האנושית מלאה בהוכחות למופעי תיאטרון שהתקיימו בעת בעתיקה, כמו גם במקומות ובזמנים אחרים. הדעת נותנת שלפחות חלק מההופעות הללו היה מופעים שהמוטו המרכזי שלהם היה הומור. בעידן המודרני, התפתח נושא ההומור מאד ונכון להיום תופסים מופעים הומוריסטיים מקום של כבוד בצורות הבילוי של צעירים ומבוגרים, בעולם בכלל ובישראל בפרט.
אנשים מגיעים למופעים המוגדרים מראש כמופעי הומור, ולא רק למופעים שבהם ההומור הוא חלק מהמופע. בישראל התקיימו בעבר ומתקיימים גם היום מופעים הומוריסטיים. ואולם בשורות הבאות נעסוק בנקודת מבט אחרת על ההומור – ההומור כאמצעי עזר בטיפול. מה יש בו, בהומור, שהופך אותו לכל כך מועיל וכל כך משחרר? האם הומור יכול לשמש אמצעי טיפולי בכל מצב? מהם היתרונות שלו כאמצעי עזר בטיפולים שונים?
ההומור כמשחרר ומקל
נושא ההומור וההשפעה שלו, הן הנפשית והן הפיזית, על מי שנהנים ממנו, נחקר רבות בעבר. נכון להיום ידוע בוודאות כי להומור יש השפעות פיזיולוגיות ונפשיות כאחת על מי שנהנים ממנו וחשופים אליו. הומור נתפס כגורם המוריד לחץ דם ומשחרר אנדורפינים וחומרים אחרים (עוד על אנדרופינים וחומרים מסוג זה), המשפרים את ההרגשה הכללית של אדם. זאת ועוד – מחקרים מתקדמים ויסודיים יותר מצביעים על העובדה שגם הומור יזום וצחוק יזום, עשויים לייצר תגובה דומה.
בשנים האחרונות, ובהתאם למגמה המסתמנת, הפכו הופעות של סטנדאפיסטים ומומחים אחרים להומור, פיתוח סדנאות צחוק להופעות מבוקשות לא רק לביצוע בשעות הפנאי, אלא גם לימי עיון או כנסים שונים של מקומות עבודה גדולים ועסקים. מנהלים בכירים בעולם העסקים מבינים ומוקירים את ההשפעה של ההומור על העובדים והתרומה שלו להגדלת הפריון בעבודה (עוד על סדנאות צחוק ניתן למצוא כאן).
הומור כאמצעי עזר בטיפול
ואולם לא רק במקומות עבודה ההומור עוזר, אלא אפילו במקומות הבלתי צפויים ביותר – מוסדות רפואיים. התופעה של ליצנות רפואית הפכה נפוצה מאד בשנים האחרונות. זאת, לא רק במחלקות ילדים כפי שניתן היה לחשוב, אלא גם במחלקות אחרות, ואפילו במחלקות שבהם שוכנים חולים סופניים. ההומור, כך הבינו רופאים ומטפלים כאחר, עשוי להקל את מצוקתם של חולים, גם אם הם יודעים וברור להם שההחלמה מהם והלאה, או שהיא בלתי אפשרית בעליל. ליצנים רפואיים ומומחים אחרים בתחום מסייעים לאותם חולים סופניים בתהליך הממושך והקשה של השלמה עם הבלתי נמנע. לחילופין, כאשר מדובר בטיפולים קשים שעל המטופל לעבור, ההומור מסייע לו להתגבר או לכל הפחות לקבל ביתר קלות את המצב ולהסתגל אליו..
עבור ילדים במוסדות רפואיים, חולים כרוניים וחולים סופניים, ההומור עשוי להוות דרך נאותה לשכוח ולו לרגע מהצרות ומהכאבים. ילדים מתחברים ביתר קלות להומור ולצחוק, שעשוי להיות נקודת אור משמעותית בתהליך ההחלמה שלהם. ככלל, תחום ההומור הטיפולי עתיד קרוב לוודאי להתקדם עוד והמילה האחרונה בתחום טרם נאמרה.
להזמנת סטנדאפיסט לאירועים ולסדנאות צחוק: https://standupcomedy.co.il