גלאוקומה או ברקית בעברית היא מחלה נפוצה ואחד משלושת הגורמים הנפוצים ביותר לעיוורון באוכלוסיית העולם ובישראל בפרט.
ישנן דרכים שונות לטיפול בגלאוקומה הנעות החל מטיפול תרופתי הכולל טיפות מסוגים שונים ועד להליכים כירורגים שונים המסייעים בפתרון המחלה.
יחד עם אלו, בשנים האחרונות ישנו טיפול חדיש בגלאוקומה באמצעות לייזר ההופך לנפוץ יותר ויותר.
אז איך מטפלים בגלאוקומה בלייזר? על כך בכתבה הבאה.
לפני הכל, מה זה גלאוקומה ומה הגורמים למחלה?
גלאוקומה, היא מחלה שנגרמת כתוצאה מנזק הנגרם לעצב הראיה. הנזק לעצב הראיה גורם לפגיעה בשדה הראיה וככל שהמחלה מתקדמת הראיה גם מטשטשת עד למצב של עיוורון מוחלט. ברוב המקרים, הגורם לפגיעה בעצב הראיה הוא הצטברות של לחץ תוך עיני בעקבות הפרעה בניקוז נוזלי העין. ישנן גורמים שונים העשויים לגרום לפגיעה בניקוז נוזלי העין כאשר לנטייה גנטית יש תפקיד מרכזי בסבירות לכך. אבחון המחלה נעשה באמצעות בדיקה של לחץ תוך עיני המתבצעת באופטומטריות מקצועיות כמו כרמית אופטיקה. לאחר זיהוי המחלה, ניתן לבחור באפיק טיפולי בהתאם לחומרת המחלה ולהעדפות המטופל.
טיפול באמצעות לייזר – מה זה אומר?
אחת הדרכים החדישות והנפוצות לטיפול בגלאוקומה היא טיפול באמצעות קרני לייזר המוקרנות אל תאי הפיגמנט שבזווית העין. קרני הלייזר מאפשרות פגיעה רק בתאי הפיגמנט ובכך אינן מסכנות את העין ומאפשרות טיפול יעיל ומדויק במחלה. הטיפול באמצעות הלייזר הוא פשוט יחסית ואינו דורש הרדמה או אשפוז וכן אין בו צורך בתקופת החלמה ארוכה או בהימנעות מפעולות מסוימות. הטיפול באמצעות לייזר עדיין איננו חלק מסל הבריאות וניתן לקבלו כרגע רק במרפאות פרטיות.
מהן האפשרויות הנוספות לטיפול בגלאוקומה?
אמנם שיטת הטיפול בלייזר הוכחה כיעילה במיוחד במקרים מסוימים של גלאוקומה אך יש מקרים קלים בהם אין צורך בטיפול זה או מקרים בהם עדיף לפנות לטיפול כירורגי. הטיפול באמצעות תרופות הוא פשוט יחסית וכולל סוגים שונים של טיפות עיניים המסייעות בהורדת הלחץ התוך עיני. היתרון של שיטה זו הוא שהטיפול יחסית פשוט וניתן ליטול את הטיפות באופן עצמאי על פי הנחיות הרופא. החיסרון הוא שחלק מהטיפות גורמות לתופעות לוואי כמו צריבה או יובש בעין ועל כן ישנם מטופלים המעדיפים להימנע משיטה זו. במקרים אחרים, ניתן לנתח את הגלאוקומה ובכך להקל משמעותית על חומרת המחלה. הניתוח הנפוץ ביותר הוא ניתוח פילטרציה בו יוצרים נתיבי ניקוז חדשים בעין ובכך מאפשרים לנוזלי העין לצאת וללחץ התוך עיני לחזור למצבו התקין. אפשרות אחרות לעשות זאת היא באמצעות השתלת צינורית ניקוז חדשה המסייעת בפעולה זו. במקרים חמורים ניתן גם לטפל במחלה באמצעות ניתוח שמטרתו להרוס את האיבר שיוצר את נוזלי העין. מדובר בשיטה פחות מוצלחת הננקטת רק במקרה בו פתרונות אחרים לא הצליחו לסייע.