ישנן הרבה סיבות טובות למה להיות מטופל אצל פסיכולוגית קלינית. למעשה, אחוזי האוכלוסייה שנמצאים בטיפול הולך וגדל מידי שנה וזה לא סתם. הצורך באדם חיצוני שיקשיב לנו ויאשר ויפנה אותנו לטיפול פנימי או חיצוני קיים אצל כל אחד ואחת מאיתנו.
במאמר הבא נתמקד בטיפול לביטחון עצמי נמוך אצל פסיכולוגית קלינית.
מהו בכלל בטחון עצמי נמוך?
חוסר ביטחון עצמי הוא מצב מוכר שקורה לכולנו במהלך החיים. יש אנשים שסובלים מחוסר ביטחון בתחום ספציפי כמו השכלה, דימוי גוף, זוגיות, מצבים חברתיים וכו'. הדבר קורה מכל מיני חוויות עבר שצברנו כמו ביקורת מהסביבה, עלבונות וכישלון.
אנשים בעלי ביטחון עצמי גבוהה הם גם בעלי דימוי עצמי גבוה ברוב התחומים שציינו, וגם במקרה ויש תחום אחד שהביטחון בו נמוך ביחס לשאר, זה לא משפיע על מצב רוחם או ההתנהלות שלו במהלך החיים.
מהם התסמינים של בטחון עצמי נמוך?
כדי לדעת מהו טיפול בחוסר ביטחון עצמי צריך קודם לדעת מהם המאפיינים של תופעה זו:
- אנשים בעלי ביטחון עצמי נמוך נוטים להתעסק רבות במה הסביבה תחשוב עליהם, ניסיונות לרצות אחרים אפילו במחיר האמת והרצון הפנימי שלהם.
- קושי רב בקבלת החלטות, לתת המון משקל לדעתם של אחרים.
- ביקורת עצמית גבוה, נטייה לחפש את החסרונות שקיימים כדי לאשר את הסיבה לתחזוק חוסר הביטחון.
- נטייה ל"התאיינות"- מצבים שאדם שם את טובת אחר לפניו מה שיכול להתפתח בעתיד לסינדרום "המתחזה".
- פגיעות גבוהה מידי לביקורת. נטייה לקחת ללב וכביקורת או עלבון כל הערה. דימוי עצמי שברירי.
- נטייה נוספת היא ל"נבואות זעם" הגורמות לאנשים להימנע מדברים ומצבים שונים ובכך גם לתרום לנבואה להתגשם. (לדוגמא: "אין לי מה לצאת לדייטים גם ככה אף אחת לא תרצה אותי")
מהם הגורמים לביטחון עצמי נמוך?
צורך בהכרה
גורמים סביבתיים (הורים, סביבה בבית ספר\גן\תיכון)
השוואות לאחרים ברמה הרסנית
גורמים קוגניטיביים (נטייה לשליליות)
דיבור עצמי שלילי
גישה לא נכונה לחיים
כיצד טיפול מקצועי אצל פסיכולוגית קלינית משפר ביטחון עצמי?
לעיתים אדם בכלל לא יודע שהוא סובל מביטחון עצמי נמוך כי הוא כל כך בתוך הראש שלו. פסיכולוגית קלינית משמשת כמראה ועוזרת לאדם לשקף את מה שקורה בחייו ואת דרך החשיבה שלו. עוד דבר שטיפול אצל פסיכולוגית קלינית מקנה הוא גישה טיפולים מיוחדת שמטרתה להתמקד בחיזוק ההיבטים החיוביים בנפשו של האדם.
בחלוף הזמן (כל אחד והזמן שהוא צריך) האדם מתחיל לרכוש לעצמו דפוסי חשיבה חדשים ומותאמי מציאות, חיזוק תחושת המסוגלות והעלאת הדימוי העצמי שלו. הטיפול מחזיר אליו את הפרופורציות הנכונות ומצליח לגרום לו להפריד בין התחום הספציפי בו הוא "חלש" לבין שאר תחומי החיים.
לסיכום – טיפים להעלאת הביטחון העצמי:
פתחו את הראש ולמדו כל יום דבר חדש,
תפרגנו לאחרים,
עזרו לאנשים,
הרחיקו ממכם אנשים "רעילים"
סמנו מטרות, תחגגו הצלחות, החיים יפים!