אנדומטריוזיס זאת מחלה כרונית בה תאי אנדומטריום (רירית הרחם) נמצאים בחלל הבטן-מחוץ לרחם ומגיבים להורמוני המין בזמן המחזור.
רירית הרחם הרגילה שנמצאת בתוך הרחם יוצאת במחזור-דימום וסתי, אך תאי האנדוטריום שמחוץ לרחם לא יכולים לצאת ולמעשה הדם נשאר בגוף וגורם להידבקויות של התאים
לאיברים.
תסמיני המחלה
תסמיני אנדומטריוזיס מופיעים בחומרה בזמן המחזור החודשי אך יכול להיות שיופיעו גם שאין וסת. התסמינים יכולים להיות: כאבי מחזור חזקים מאד+דימום עוצמתי או לא סדיר לעומת נשים שלא חולות, כאבים בזמן קיום יחסים, כאבי אגן ובטן תחתונה שיכולים להקרין לגב, בעיות במערכת העיכול (עצירות, שלשולים, דימום מהרקטום, בעיות במערכת השתן (כאבים בעת השתנה, דם בשתן), עייפות, ירידה במצב רוח ובעיות בפוריות.
אי פוריות כתסמין נפוץ לאנדומטריוזיס
תסמין האי פוריות מופיע אצל 30 עד 50% מהנשים הסובלות מאנדומטריוזיס, כאשר מדובר על הערכה של שליש מסך טיפולי הפריה IVF (הפריה חוץ גופית) שנעשים על רקע המחלה. בנוסף, הבעיה העיקרית היא התנגשות שבין המחלה לבין טיפולי פוריות. הסיבה לכך היא הורמון האסטרוגן: הנגעים מתפתחים בנוכחות ההורמון ולכן כטיפול במחלה מקטינים את רמתו בגוף (למשל, שימוש בגלולות ללא אסטרוגן). לעומת זאת, בטיפולי פוריות מעלים את רמת האסטרוגן כדי להגביר את הביוץ וכמות הזקיקים וכך מדובר בכדור שלג, כאשר כטיפול בבעיית הפוריות שנגרמת מהמחלה, האישה נוטלת הורמונים שמחריפים את המחלה.
טיפולים לאנדומטריוזיס
בדרך כלל מדובר בטיפול משולב של תרופות נוגדי דלקת ומשככי כאבים, הורמונים וטיפול ניתוחי. מכיוון שמדובר במחלה כרונית הטיפול הוא כדי להקל על התסמינים כי לא ניתן להגיע לריפוי מלא. במתן תרופות מדובר על כדורים אנטי דלקתיים להקלה בכאבים יחד עם טיפול הורמונלי מופחת באסטרוגן (כמו גלולות של פרוגרסטרון בלבד שלוקחים באופן רציף ללא מחזור או התקן ללא אסטרוגן). בטיפול הניתוחי מדובר בלפרוסקופיה: חדירה דרך הבטן של מצלמה זעירה וכלים ניתוחיים על מנת להסיר בצורה מכנית את הנגעים.
בחירה בין טיפולי פוריות לטיפול ניתוחי להסרת הנגעים
אשה שחולה באנדומטריוזיס ורוצה להיכנס להריון צריכה להתייעץ עם מספר רופאים שלא בהכרח יתנו לה את אותה תשובה, כאשר חלק ימליצו על טיפולי פוריות ואילו חלק על טיפול ניתוחי כיעיל לשיפור בעיית הפוריות. המחקרים לא חד משמעיים אך במרבית המקרים כאשר המחלה קשה ובמיוחד כאשר יש נגעים גדולים בשחלות, הניתוח יכול לעזור משמעותית. לעומת זאת, בנגעים קלים יותר הניתוח יכול להוביל לסיבוכים נוספים וגם סיכונים.
אנדומטריוזיס היא מחלה נפוצה אצל נשים בגיל הפוריות אך בעלת מודעות חברתית נמוכה. אבחון המחלה מתבצע במרבית המקרים כמספר שנים לאחר הופעת התסמינים וזאת מכיוון שמדובר בכאבי מחזור קשים שזוכים לזלזול. בנוסף ישנה גם את בעיית הפוריות שהטיפול בה מנוגד לטיפול במחלה.