שחיקת סחוס, או בשמה הרפואי – אוסטיאוארתריטיס של הברך, הינה בעיית ברכיים נפוצה אשר
סובלים ממנה אנשים רבים. מחקרים הוכיחו כי בערך כשליש מן האנשים מעל גיל 45 סובלים משחיקת סחוס, כאשר חלקם לא מרגישים זאת כלל וחלקם חווים כאבים עזים וקשיים בתנועה המוטורית עקב כך.
במאמר זה נסקור מספר שיטות וטיפולים בבעיה זו.
הקדימו תרופה למכה
לשחיקת סחוס בברך יש גורמים רבים הנעים מתורשה ועד לפציעה עקב עומס. הפתרון היעיל ביותר למניעת שחיקת סחוס הינו התאמת אורח חיינו ומזעור הגורמים המסכנים את הסחוס. גורם אחד שביכולתנו לשלוט עליו הוא העמוס אותו אנו מפעילים על הברכיים. עבודה מאומצת לאורך זמן רב המפעילה לחץ על הברכיים עשויה להביא לשחיקת הסחוס ועל כן נמנע מלעשות זאת.
גורמים נוספים עליהם יש לנו שליטה הם משקל גופינו ומסת השריר שלנו אשר הוכחו כגורמים המשפיעים על הסיכוי לסבול משחיקת סחוס – אנשים הסובלים מעודף משקל או מחוסר במסת שריר, סביר יותר שבשלב מסוים בחייהם יחוו שחיקה של הסחוס. לכן עלינו להקפיד בכל גיל לבצע פעילות גופנית ולאכול תזונה בריאה אשר תחזק את גופינו ותעזור לנו לשמור על משקל גוף תקין.
טיפולים פיזיקליים
כיום ישנן שיטות רבות אשר נותנות מענה לשחיקת סחוס מבלי שימוש בתרופות או בניתוח. חלק מהטיפולים כוללים חימום המפרק באמצעות פדים או גלי אולטרסאונד, טיפולי הידרותרפיה, רחצה במים מינראליים (למשל במרחצאות ים המלח) וכן שימוש באביזרים כגון רצועות תמיכה לברכיים או מכשירים המשפרים את מדרך הנעל להקטנת העומס על הברכיים בעת דריכה.
טיפולים תרופתיים
הקו הבא בניסיון לטיפול בשחיקת סחוס הינו הטיפול התרופתי. במידה וטיפולי המניעה והטיפולים הפיזיקליים לא הניבו תוצאות מספקות, ניגש לטפל בסחוס הפצוע באמצעות תרופות ייעודיות. התרופה היעילה והבטוחה ביותר ברוב המקרים היא האקמול אשר תשכך את הכאבים בסחוס.
במקרים בהם הסחוס דלקתי, יש לתת מענה אנטי דלקתי שעשוי להיות שימוש בתרופות אנטי דלקתיות כמו וולטארן ונורופן או הזרקת חומרים שישפרו את מצב הסחוס. הזרקה של סטרואידים למפרק עוזרת בשיכוך של דלקת חריפה במיוחד ולעיתים ניתן גם להזריק חומצה היאלורונית העשויה לשפר את מצב הסחוס.
התערבות כירורגית
במקרים בהם הטיפולים השמרניים שהוצגו עד כה לא מספיק יעילים, ניתן לבצע התערבות כירורגית. הניתוח הנפוץ ביותר לטיפול בשחיקת סחוס הוא ניתוח החלפת מפרק ירך, ניתוח זה מביא בדרך כלל לתוצאות טובות ולשימור הסחוס לתקופת זמן של כ-15 שנים ויותר. ניתוח נוסף שקיים הוא ניתוח לתיקון מכניקת הפרק והוא מתאים בעיקר לצעירים.
זה פתיר
בשקלול שלל העצות והטיפולים שהצגנו במאמר זה, המסקנה הסופית הינה ששחיקת סחוס הינו מצב פתיר בהחלט ובאמצעות התאמת הטיפול המתאים ביותר ניתן לטפל בבעיה. התחילו מהטיפולים השמרניים שהוצגו לעיל ובמידה והם אינם יניבו תוצאות מספקות, פנו לאמצעים יותר מתקדמים כגון טיפולים תרופתיים וכירורגיים במידת הצורך.