חרדה היא תופעה שכיחה, אותה בשלב כזה או אחר בחיים חווים הרוב המכריע של האנשים. חרדה היא בעצם התגובה הטבעית של הגוף ללחץ או למצבים של חוסר וודאות, והיא מתאפיינת לרוב בתחושות של חשש, אי נחת ודאגה.
אולם ישנו הבדל משמעותי בין החרדה, שרובינו חווים במידה מסוימת במהלך חיינו, לבין הפרעת חרדה, הדורשת טיפול מקצועי. חשוב להכיר את הסיבות להפרעת חרדה, התסמינים והדרכים לטיפול על מנת לדעת לזהות מתי אתם או האנשים הקרובים לכם זקוקים לעזרה וטיפול.
מהי חרדה?
חרדה היא תגובה טבעית של הגוף מול אתגרי החיים השונים. תחושת חרדה יכולה להתעורר במהלך תקופה בה חווים קשיים כלכליים, כאשר עומדים בפני שינוי משמעותי בחיים או אפילו לפני הצגת מצגת חשובה בעבודה.
כאן מדובר בתופעה זמנית שמתייחסת למצב מסוים ונוטה להיפתר מעצמה ברגע שגורם הלחץ יוסר. חרדה מסוג זה נחשבת לתגובה נורמטיבית ללחץ ולעתים קרובות היא אף מניעה את האנשים לנקוט בפעולה, לפתור בעיות או לחפש תמיכה מהסובבים.
מהי הפרעת חרדה?
הפרעת חרדה היא מצב כרוני ולא דאגה רגילה במצבים קונקרטיים. הפרעת חרדה מאופיינת בתחושות חרדה מוגזמות ומתמשכות שמפריעה לחיי היומיום והיא מתרחשת גם כאשר אין איום ממשי. הפרעת חרדה בא לידי ביטוי בסימפטומים כגון:
מחשבות טורדניות, פחד עז ותסמינים גופניים כמו דופק מואץ, קוצר נשימה וחוסר שקט. בניגוד לחרדה, הפרעת חרדה עלולה לגרום למצוקה נפשית משמעותית ולפגיעה בתפקוד היומיומי של האדם מבחינה חברתית, תעסוקתית ואישית. חשוב להבין, שהפרעת חרדה דורשת התערבות מקצועית וטיפול בחרדה.
גורמים להפרעת חרדה
ישנן לא מעט סיבות להפרעת חרדה. חלקן גנטיות וניתן למצוא לכך עדויות בהיסטוריה המשפחתית של האדם וחלקן סביבתיות. בנוסף, חוויות טראומטיות וחוסר איזון כימי במוח יכולים להוות בסיס להפרעות שונות וביניהן הפרעת חרדה.
כמו כן, אנשים עם תכונות אישיות מסוימות, כמו רגישות יתר או פרפקציוניזם, עשויים להיות מועדים יותר לפתח הפרעת חרדה. חשוב להבין שהפרעות חרדה אינן סימן לחולשה או פגם באופי, אלא מדובר במצב רפואי לכל דבר.
תסמינים של הפרעת חרדה
הפרעת חרדה מאופיינת מגוון רחב של תסמינים שיכולים להשתנות בין אנשים. תסמינים אלו כוללים לרוב דאגה מוגזמת, עצבנות, קשיי ריכוז, מתח שרירים, נדודי שינה והימנעות ממצבים המעוררים חרדה. בנוסף, אנשים הסובלים מהפרעות חרדה עלולים לחוות התקפי פאניקה, שהם פרקים עזים של פחד המלווים בסימפטומים גופניים כמו כאבים בחזה וסחרחורת.
גישות טיפוליות בהפרעת חרדה
למרבה המזל, הפרעות חרדה ניתנות לטיפול וקיימות גישות שונות שיכולות להקל על האנשים וללמד אותם להתמודד ביעילות עם הסימפטומים של הפרעת חרדה. ניתן למשל להיעזר בפסיכותרפיה, במיוחד טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT).
CBT עוזר לאנשים לזהות ולשנות דפוסי חשיבה והתנהגויות שליליות התורמות לחרדה. בנוסף ניתן להשתמש בטיפול תרופתי כגון כדורים מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI) שמקלים על התסמינים ומחזירים את האיזון הכימי במוח.
גישות הוליסטיות לטיפול בהפרעת חרדה
מעבר לטיפול קוגניטיבי ותרופתי, ישנן גישות הוליסטיות שמסייעות לטיפול בהפרעת חרדה. גישות אלו כוללות שינויים באורח חיים כמו שמירה על תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה ולמידת מנגנוני התמודדות יעילים.
עיסוק בתרגולי מיינדפולנס, כגון מדיטציה או יוגה, מסייע להרפיה והפחתת תסמיני החרדה. בנוסף, תמיכה מחברים, בני משפחה וקבוצות תמיכה יכולה לספק תחושת שייכות, עידוד ועזרה לאורך התהליך הטיפולי.
סיכום
חרדה היא אמנם חוויה נפוצה, אך חשוב להבדיל בין חרדה יומיומית לבין הפרעת חרדה, הדורשת טיפול מקצועי. הכרת הסיבות והתסמינים של הפרעת חרדה יכולה לעזור לכם לזהות את הבעיה ולפנות בזמן לטיפול מקצועי מתאים. באמצעות השילוב הנכון של טכניקות טיפול מגוונת תוכלו להחזיר את השליטה על חייכם.