איכות הסביבה הוא נושא המעסיק רבים וטובים מכל רחבי העולם. תחילת העיסוק בנושא הייתה אי שם בחלק האחרון של המאה הקודמת. ככל שעברו השנים, הפך העיסוק באיכות הסביבה לחלק' משמעותי באג'נדה (סדר היום) של גופים עסקיים, גופים אזרחיים ואפילו מדינות. כוחן העולה של מפלגות "ירוקות" במדינות המפותחות, מהווה ביטוי משמעותי למגמה הזאת. בעת האחרונה קנתה לה שביתה המגמה לבחון כל מוצר וכל פעילות, תוך שימת דגש על הידידותיות או העדר הידידותיות של המוצר או הפעילות לאיכות הסביבה. אחד המוצרים שעברו שינויים במהלך השנים הוא הסבון – חומר לכאורה נקי, אבל אם משתמשים בחומרים הלא נכונים לייצור או לאגירה ושיווק שלו, הוא הופך לבלתי ידידותי בעליל לסביבה. מה בין סבון ידידותי לסביבה לסבון בעייתי? איך ניתן לדעת אם אנו משתמשים בסבון ידידותי לסביבה? בשורות הבאות נבחן את הסוגיות הללו לעומק.
סבון בעייתי, סבון ידידותי וההבדלים ביניהם
חומרי ניקוי בכלל וסבון בפרט, הם מוצרים שהיו ידועים ומוכרים כבר במצרים העתיקה ובהודו כבר מאות רבות של שנים לפני הספירה. היום נעזרים בהם כל מיני חברות כמו קלינטק ניקוי ספות מעור כדי לנקות ספות מבד ומעור. צירוף של אפר צמחים יחד עם שומנים מהחי, יצרו את הסבונים הראשונים שבהם השתמשו, קרוב לוודאי, בני האצולה והעילית במצריים. עם השנים השתפרה והתפתחה הטכניקה של ייצור הסבונים. עם זאת, חלק מההתפתחויות גרמו, שלא בכוונה תחילה, לנזקים סביבתיים חמורים. עד לפני כשני עשורים, רווח מאד הנוהג בקרב יצרניות של סבונים וחומרי ניקוי אחרים, להשתמש בחומרים מלבינים, אמוניה או פוספטים שונים. אמנם המוצרים הללו הוזילו את עלויות הייתור, אבל מצד שני הם היו רעילים ובמרבית המקרים תהליכי הייצור שלהם מצד אחד, והשימוש במוצרים הסופיים מצד שני, גרמו לפגיעה לא פשוטה בסביבה.
נכון להיום מיוצרים מרבית הסבונים, כמו גם חומרי הניקוי האחרים העומדים לרשותנו, מחומרים שאינם רעילים, או שהקשירה הכימית בינם לבין חומרים אחרים איננה מייצרת חומר הגורם, במישרין או בעקיפין, לנזק סביבתי. מרבית הסבונים הם ידידותיים לסביבה וניתן להשתמש בהם ללא נקיפות מצפון. זאת ועוד – גם האריזות של הסבונים הנוזליים מיוצרות מחומרים ידידותיים לסביבה או לכל הפחות מחומרים ממוחזרים.
איך אפשר להבדיל בין סבונים
במדינת ישראל אין עדיין תו תקן אחיד עבור מוצרים ידידותיים לסביבה, לא כל שכן כשמגובר בסבונים. עם זאת, סבונים המיובאים ממדינות שבהן מיוחסת חשיבות לנושא מכילים לכל הפחות כיתוב, אם לא תן תקן מחייב המעיד עליהם שהם ידידותיים לסביבה. אבל האמת המשמחת היא שהסבונים המיוצרים או המיובאים לישראל הם, רובם ככולם, ידידותיים לסביבה גם אם הדבר איננו מצוין עליהם במפורש. הסיבה לכך היא הימנעות משימוש בחומרים בעייתיים בזמן הייצור, כפי שצוין לעיל. אף שמדבר בנטייה שייקרה את המחיר הממוצע של סבונים, מתברר שהישראלי הממוצע, כמו עמיתו באירופה ובשאר המדינות המפותחות, מוכן לשלם מעט יותר עבור מוצר ידידותי לסביבה באיכות גבוהה.