השכלה אקדמית כבר איננה נחלתם של המצטיינים והחוקרים בלבד. רבים מהמקצועות וממסלולי הקריירה דורשים השכלה אקדמית ברמה כלשהי, כך שרבים נדרשים ללמוד לתואר גם אם הם סובלים מבעיות קשב וריכוז. למרבה המזל, עולם החינוך מכיר בקשיים של סטודנטים מסוימים וישנם סוגים שונים של פתרונות שכדאי להכיר אם אתם סובלים מבעיות קשב וריכוז
פתרונות תרופתיים
הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה התפתחותית נוירולוגית, ועל כן ישנם כמובן גם פתרונות פסיכיאטריים שמטפלים בתסמינים של ההפרעה שמפריעים ללמידה. ישנם שלושה סוגים עיקריים של מוצרים תרופתיים. יש תרופות ממריצות שמעוררות את מערכת העצבים המרכזית ומאפשרות קשב וריכוז. יש תרופות שפועלות ללא ממריצים ומסייעות בוויסות רגשי או בשליטה בדחפים. ישנן גם תרופות טבעיות שמבוססות על שמנים אתרים כמו קישובית וישנם גם תוספי תזונה שמיועדים לסיוע בשמירה על הריכוז.
פתרונות טכנולוגיים
גם עולם הטכנולוגיה לא מזניח את הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, וישנם פתרונות שונים לצרכים של סטודנטים שמתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז:
- תוכנות ואפליקציות לניהול זמן – כיוון שאנחנו כמעט תמיד מלווים בטלפון החכם, אפשר להשתמש בו גם כשעון מעורר וגם כיומן תזכורות. ישנן גם אפליקציות ייעודיות שניתן לתכנן בעזרתן לוחות זמנים וגם לעקוב אחרי ההתקדמות.
- מכשירי הקלטה – היכולת להקליט את השיעור או לקבל צילום שלו מאפשרים האזנה חוזרת לשיעור לטובת מי שזקוק לה.
- מסנני קולות – ישנם מכשירים שיודעים לעשות מניפולציה על קולות ורעשים שונים, אפילו במהלך שיעור, וישנן אוזניות מסננות רעשים. כל זאת במטרה לעזור למי שסובל מהפרעות קשב וריכוז להתמודד עם מסיחי דעת.
- טכנולוגיות מסייעות במחשבים או בטלפונים חכמים – אלו יכולות לעזור לסטודנטים בתמלול הרצאות, תרגום תוכן, קריאה וניסוח.
פתרונות טיפוליים
טיפול פסיכולוגי יכול לסייע למי שסובל מהפרעת קשב וריכוז בתחומים מגוונים, לרבות התפקוד כסטודנטים. טיפול התנהגותי מותאם יעסוק בזיהוי של דפוסי מחשבה שליליים ושינוי שלהם. כדי לפתח מיומנויות חשובות כמו למידה יעילה או ניהול זמן, עדיף אולי להתמקד באימון קצר מועד בתחום. כמובן שגם טיפול פסיכודינמי יסייע לבעלי הפרעת קשב וריכוז, אבל משום שטיפול כזה מתמקד בחקר הגורמים הרגשיים והנפשיים להפרעה, הוא יהיה ארוך ומקיף יותר.
התאמות של המוסד
אוניברסיטאות מכירות בהפרעות קשב ובהפרעות למידה ואחרות. על מנת לסייע לסטודנטים שמתקשים בשל בעיה נוירולוגית מאובחנת, ישנן התאמות והקלות עבורם. בין השאר ניתן לקבל אישור להפסקות תכופות, חלל לימודים שקט, שימוש במחשב או בעזרים אחרים, הקלטת הרצאות ותוספת זמן בבחינות או התאמה של מועדי הגשת עבודות אקדמיות. חשוב לזכור שעל מנת לקבל את ההתאמות מהמוסד האקדמי, חשוב לקבל אבחון רשמי של ההפרעה, וכן לדווח על כך לגורם האחראי במוסד בתחילת הלימודים או עם האבחון.
לסיכום
העולם הופך למודע יותר לבעיות נפשיות ונוירולוגיות שמקשות על התפקוד של חלק מהאנשים. בנוסף להכרה, יש גם עבודה לטובת מציאת פתרונות טכנולוגיים, תרופתיים וטיפוליים, ושכלולם המתמשך. זכרו, הפרעות קשב הן אתגר, לא מחסום.