מתי בפעם האחרונה הרמתם את הראש לשמיים? אם אתם גרים בעיר או ביישוב גדול, כנראה שכשעשיתם את זה המבט שלכם נתקל באנטנות. והרבה.
מרוב שאנחנו מוקפים במכשירים שפולטים וקולטים קרינה, אנחנו כבר כמעט לא שמים לב לכמות הקרינה שנפלטת סביבנו. מיקרוגל, רדיו, פלאפון ואנטנות טלוויזיה, הן רשימה קצרה של מוצרים שקולטים ופולטים קרינה סביבנו כל הזמן. אז כמה זה מסוכן, ואיך זה משפיע על גוף האדם?
איך הקרינה הרדיואקטיבית משפיעה עלינו
לפי דברי מומחים ורופאים, סוגי הקרינה מתחלקים ל2: קרינה מייננת וקרינה בלתי מייננת.
הקרינה המייננת היא הקרינה המסוכנת יותר, מהסוג שנמצא בחומרים רדיואקטיבים, מכונות רנטגן, מכשירי CT, ובשימוש נרחב בתעשיית החקלאות והמחקר. כאשר קרינה מייננת עוברת דרך תא חי (Cell), היא עשויה לפגוע בחומר הגנטי של התא ולהזיק למולקולת הDNA שמרכיבה אותו.
הקרינה הבלתי מייננת היא הקרינה המסוכנת פחות, וגם זו שמקיפה אותנו ביום יום: גלי רדיו, קרינה של אור, רשתות סלולריות ומתקנים לשידור טלוויזיה. אף שקרינה זו מסוכנת פחות, ההמלצה הרשמית של משרד הבריאות היא להימנע גם ממנה ככל הניתן.
משרד הבריאות בפעולה
למעשה, טרם הוכח מבחינה מחקרית שהקרינה הבלתי מייננת מסוכנת בכלל. מחקרים מקיפים שנעשו בנושא טרם הגיעו למסקנה חד משמעית, ובעוד מחקר אחד טוען בתוקף שהקרינה הבלתי מייננת מסרטנת ומסוכנת, מחקר אחר טוען שאין שום סכנה בחשיפה לקרינה בלתי מייננת. למרות אי הוודאות בעניין אכן קיים כיום קונצנזוס בקרב חוקרים כי חשיפה ממושכת (לאורך עשרות שנים) לכמות גבוהה של קרינה בלתי מייננת עשויה להיות מסוכנת ברמת הסתברות גבוהה יותר.
לכן משרד הבריאות מטיל הגבלות על רשתות תקשורת, רדיו וטלוויזיה ומגביל את מיקום האנטנות באזורי מגורים. על מנת להציב אנטנה, צריכה המפעילה לקבל אישור מיוחד ממשרד הבריאות, כך שבכל מקרה כמות הקרינה הבלתי מייננת לא תסכן אותנו.
ומה עם אנטנות וצלחות לווין לטלוויזיה – האם זה מסוכן?
אז איך זה שאנחנו מוקפים בכל כך הרבה אנטנות? הרי על כל גג ובניין אפשר למצוא בקלות כמות מכובדת של צלחות לוויין ויצורי מתכת גדולים אחרים.
התשובה לכך היא שרוב האנטנות שמקיפות אותנו – כלל אינן פולטות קרינה, אלא רק מקבלות אותה. אנטנות הטלוויזיה (שהן הנפוצות ביותר במקומות מגורים) מקבלות את אות השידור שלהן מלוויין מרוחק שנמצא בשמיים. אנטנות אלו ממילא מכוונות לכיוון השמיים, וכלל אינן מסכנות את הציבור.
כך שאם אתם רואים סביבכם צלחות שידור או אנטנות לוויין כמו האנטנות של חברת יס, ניתן להניח שמדובר באנטנת קליטה בלבד, ובפרט אם על הצלחת רשום בגדול YES או שם של מפעילה אחרת.
לסיכום, נראה שהקרינה שנפלטת סביבנו בטוחה ונמצאת בפיקוח צמוד, וניתן להישאר רגועים.