לקות למידה שאינה מאובחנת ומטופלת בזמן, עלולה להיסחב שנים ולגרור עימה תסכול רב.
האבחון הפסיכודידקטי מאפשר לעלות על הקשיים ולהתגבר עליהם באמצעות טיפול רגשי והוראה מתקנת.
המאמר יתאר איך הולך האבחון הפסיכודידקטי.
אז מה אם אני דיסלקטי
לקויי למידה, ביניהם דיסלקטים, ניתן לאבחן באמצעות אבחון פסיכודידקטי מקצועי. לקויות הלמידה נגרמות מסיבות נוירולוגיות ולעיתים גם לא ניתן להסביר ממה הן נובעות. אך מה שכן ידוע הוא שצריך לאבחן ולטפל בהן בשלבים מוקדמים של החיים. ידוענים רבים סבלו או סובלים מלקויות למידה ובכל זאת הצליחו בחייהם. ביניהם: טום קרוז, רובין ויליאמס, הריסון פורד, מוחמד עלי, אנדי וורהול, אלברט איינשטיין, בל, תומאס אדיסון, הנס כריסטיאן אנדרסן, וינסטון צ'רצ'יל, ג.פ. קנדי ועוד רבים אחרים. אז מה אם אני דיסלקטי? – אין סיבה שהילדים שלכם לא יגיעו רחוק ויעופו עם החלומות שלהם. האחריות שלכם היא לזהות ולהגיע לאבחון בשלב מוקדם.
תהליך האבחון הפסיכודידקטי
את האבחון עושים במכוני התפתחות הילד או במכונים פרטיים כמו מרכז תכלת המסובסדים על ידי קופות החולים. תהליך האבחון מחולק ל-3 חלקים: בחלק הראשון ההורים מוזמנים למפגש עם המאבחנת ונותנים רקע התפתחותי ותפקודי על הילד. בשלב שני הם ממלאים שאלון בכתב ומבקשים מהמורה של הילד למלא שאלון דומה. בשלב הבא מגיעים עם הילד שיושב עם המאבחנת ומתחיל באבחון. רצוי להביא אוכל ושתייה כדי שהילד לא יחוש רעב וצמא במהלך האבחון. האבחון יכול להתבצע בכמה פגישות או בהפסקות מכיוון שלא כל הילדים מסוגלים לשבת לאורך זמן וכדי שלא יחושו מותשים. לכן המאבחנת עם יד על הדופק כך שהאבחון ייעשה בקצב של הילד ובהתאם ליכולותיו. בסוף האבחון ההורים נפגשים שוב עם המאבחנת ומקבלים משוב על תפקוד הילד והמלצות. את הדו"ח הכתוב והמפורט יקבלו בהמשך באופן מדויק לאחר שהמאבחנת תנתח את כל הנתונים.
מה ניתן ללמוד על הילד באבחון?
מלבד הרקע המשפחתי וההתפתחותי ניתן ללמוד על ההופעה של הילד והתנהגותו בזמן האבחון ואת כל החזקות והחולשות שלו בתחומים רבים. באמצעות מבחנים תקפים וכלים מחקריים הילד נבחן במספר ערוצים. לדוגמה: הבנה מילולית, תפיסה, עיבוד, זיכרון, מהירות, הערכת קשב וריכוז, כישורים קוגניטיביים, תפקודי קריאה וכתיבה, כושר התבטאות בעל פה, התנהגות רגשית ועוד. לאחר איסוף כל התוצאות ניתן להסיק לגבי הלקות של הילד ואופן הטיפול בה. לעיתים הילד יופנה לאבחון פסיכיאטרי או נוירולוגי על מנת לבדוק את רמת הקשב והריכוז שלו. מומחים אלו ישלחו את הילד לאבחון נוסף כמו מבחן מוקסו כדי שיוכלו לקבוע האם אכן הילד סובל מהפרעות כאלו ולהתאים לו טיפול תרופתי לצד טיפול רגשי. ייתכן שבאבחון יעלו גם היבטים נפשיים וההמלצות יהיו פנייה לפסיכיאטר ואבחון פסיכודיאגנוסטי על מנת לקבל טיפול הולם.