העולם מתקדם ללא הרף והבריאות הנפשית הפכה בדורות האחרונים מנושא שכמעט לא עלה בשיח, לאחד הנושאים המרכזיים בדיון המקצועי על בריאות. דיכאון וחרדה הן שתי תופעות שפוגעות בבריאות הנפשית של רבים, אבל לא כולם מוכנים או מתאימים לטיפול שמורכב כולו משיחות טיפוליות. לצורך העניין, נציג 3 טיפולים אלטרנטיביים למצבי דיכאון וחרדה
דיכאון וחרדה
דיכאון וחרדה הן שתיים מההפרעות הנפוצות ביותר בתחום בריאות הנפש, ושניים מהאתגרים הגדולים של עולמות הטיפול. זאת מכיוון שכמעט כל מטופל זקוק לשילוב אישי של טיפול פסיכולוגי, תרופות פסיכיאטריות ושינוי אורחות חיים. דיכאון, שמאופיין בתחושות של עצב ואדישות מתמשכים, וחרדה שמתבטאת בתסמינים מנטליים ופיזיים של פחד ודאגה גם ללא מקור במציאות, גורמים לסבל רב לאדם ומשפיעים על העולם הרגשי, הגוף הפיזי, כל דרכי החשיבה ועל ההתנהגות.
מי שלא מוצאים את הטיפול המתאים בעולמות הטיפול המוכרים, ישמחו ודאי לשמוע שטיפולים חדשים לסובלים מדיכאון או מחרדה, מתפתחים ללא הרף, וכדאי להישאר מעודכנים. אם תהיו בעניינים, לא תצטרכו לשאול מה זה קטמין בכלל? אז בואו נעדכן אתכם.
קטמין
תחום הטיפול הפסיכיאטרי עוסק במחקרים רבים שקשורים במינון נמוך מאוד (מיקרודוסינג) של קטמין ושל חומרים נוספים בעלי השפעה פסיכדלית. זאת לצרכי טיפול פסיכיאטרי במגוון הפרעות, ביניהן דיכאון חמור, אובדנות והפרעה טורדנית-כפייתית. התוצאות של טיפולי מיקרודוסינג בפסיכדליים בכלל ובקטמין בפרט, הן יוצאות דופן ומהירות מאוד.
משום שהתרופה נמצאת עדיין בתחילת דרכה וכן משום שיש צורך בהשגחה מקצועית פרטנית בשעה שלאחר נטילת הקטמין, זהו עדיין לא טיפול נפוץ מאוד. עם זאת ייתכן מאוד שבקרוב הוא יוביל את התחום הטיפולי.
גרייה מוחית מגנטית
גרייה מוחית היא ניסיון להשפיע באמצעות אמצעים חיצוניים על התפקוד של הנוירונים במוח. ישנם שני סוגים מוכרים מאוד של גרייה מוחית – האחד הוא שימוש בתרופות שמשפיעות ומבצעות מניפולציה על המתרחש במוח והאחר הוא גרייה מוחית חשמלית, שמתבצעת בעזרת אלקטרודות שמעבירות זרם חשמלי חלש.
בגרייה מוחית מגנטית אין צורך להרדים את המטופל לקראת הטיפול ואין צורך בהשגחה עליו לאחר הטיפול. בגרייה מוחית כזו מוצמד לראש המטופל סליל מגנטי, שמופעל באמצעות מכשיר גרייה מתקדם שמתמקד באזור המתאים במוח ומייצר זרם חשמלי קל, שמטרתו לשפר את התפקוד המוחי של האזור המטופל.
מציאות מדומה
טיפול במציאות מדומה הוא כלי שמשמש בסוגים שונים של טיפולים פסיכולוגיים ופסיכיאטריים. הטיפול נחשב לחדשני, והוא משפיע מאוד על חרדות ספציפיות, פוביות מורכבות, חרדה חברתית והפרעת דחק פוסט טראומתית. מציאות מדומה היא כלי שמאפשר למטפל ולמטופל להתקיים ביחד בחלל מדומה שמפעיל את החושים ומייצר גרייה מוחית שדומה לחוויית המציאות, אבל מאפשרת שליטה של המטפל והשתקעות הדרגתית של המטופל בחשיפה לגירויים שליליים. זאת במטרה לייצר חוסן רגשי והקהיה של תחושת המצוקה בעצם נוכחות הגירויים.
לסיכום
העולם הטיפולי מתקדם, משתנה ומשתפר וכיום יש אפשרות לבחור טיפול מתאים למטופל ולתהליך הנדרש. רבים מהטיפולים החדשניים והחדשים מסייעים גם במקרים של חרדה ושל דיכאון.