טיפולי שיניים הם טיפולים נחוצים בכל עת – ולעתים הם נחוצים גם במהלך היריון. מהן ההגבלות על טיפולי שיניים בהיריון, ומה בכל זאת ניתן לעשות? כל התשובות כאן.
טיפולי שיניים – חשובים בכל עת
טיפולי שיניים הם טיפולים בעלי חשיבות עצומה, הן עבור בריאות השיניים והפה שלנו והן עבור הבריאות הכללית שלנו והמראה החיצוני שלנו. חשוב להקפיד על שגרה של בדיקות, טיפולי שיננית וטיפולי שיניים לכל אורך חיינו, מילדות ועד הגיל השלישי – אבל יש תקופות שבהן זה קצת יותר מסובך.
דוגמה טובה לכך היא כל מה שקשור לטיפולי שיניים במהלך היריון. טיפולי שיניים בהריון הם לא אסורים לחלוטין, אך בהחלט מוגבלים ומורכבים וצריך לדעת כיצד להתייחס אליהם ולתכנן אותם מבחינת עיתוי ואופי הטיפול. ראשית, חשוב להבין מה בדיוק הבעיה.
מה הבעיה בטיפולי שיניים בהיריון?
כאמור, טיפולי שיניים במהלך ההיריון הם לא אסורים, אך בהחלט יכולים להוביל למורכבויות. הסיבה המרכזית לכך היא שישנם חומרים ותרופות שאסורים לחשיפה במהלך היריון בשל חשש לפגיעה בעובר. חשוב להבין שלא מעט תרופות וטיפולים, שלא בהכרח נחשבים חיוניים, בכלל לא יתבצעו בהיריון גם אם לא ברור מה ההשפעה שלהם על העובר, בכדי לא ליצור סיכון שאינו הכרחי.
בנוסף לכך, בטיפולי שיניים יש לא פעם צורך בצילומי רנטגן – שקרינתם יכולה להוביל גם היא לנזק לעובר. לכן, לפני שאתם קובעים טיפול במסגרת מרפאת שיניים בירושלים חשוב לוודא שהטיפולים יכולים להתבצע בהתאם לשלב ההיריון וסוג הטיפול הנחוץ.
אז מה מותר ומה אסור, ומתי?
את ההיריון נהוג לחלק באופן כללי ל-3 שלישים, ובכל שליש ההנחיות הן מעט שונות מבחינת מה מותר ומה אסור בטיפולי שיניים. ניגע בכל אחד מהם בנפרד.
שליש ראשון
בשליש הראשון חשוב במיוחד להקפיד על היגיינת שיניים תקינה, לרבות צחצוח בבוקר ובערב ושטיפה עם מי פה. שמירה על היגיינת שיניים טובה בשלב זה מונעת בעיות ודלקות חניכיים בשלב מתקדם יותר של ההיריון. מבחינת טיפולים, יש להשתדל שלא לבצע טיפולי שיניים בשליש הראשון ובמיוחד שלא לבצע צילומי רנטגן.
שליש שני
טיפולי שיניים כמו סתימות ואפילו טיפולים מורכבים כמו טיפולי שורש יתבצעו לרוב, אם יתבצעו בהיריון בכלל, במהלך השליש השני. כאן הדגש יהיה על חומרי ההרדמה והטיפול בהם נעשה שימוש בטיפולים, בכדי לוודא שלא מדובר בחומרים טרטוגניים (בעלי השפעה שלילית על התפתחות העובר). גם כאן מומלץ להימנע מצילומים ככל שהדבר אפשרי.
שליש שלישי
בשליש השלישי הסיכון בטיפולי שיניים הוא לא גבוה, אך הביצוע שלהם הוא גם לא מאוד נוח עבור המטופלת, בשל התנוחה שבה היא צריכה להיות ישובה על גבי כיסא הטיפול. לכן, גם כאן נעדיף שלא לבצע טיפולי שיניים משמעותיים – למעט ניקוי אבנית וטיפולי שיננית.
הכי חשוב – להיוועץ עם רופא הנשים ורופא השיניים
לפני שמקבלים כל החלטה על טיפולי שיניים בהיריון ועל כל תרופה או טיפול שמקבלים בהיריון בכלל, חשוב להיוועץ עם רופא שיניים שמתמחה בטיפול בנשים בהיריון ובמידת הצורך גם עם רופא הנשים.